Vår globale akustikkambassadør, Pascal van Dort, hadde en samtale med Anja Dirks om hva hun tror vil avgjøre design- og byggeprosessen i fremtiden. Det handler ikke bare om estetikk lenger, men også om forståelsen av brukernes behov og deres bruk av rommene, nå så vel som i fremtiden.
Anja Dirks er eieren av Studio id+, et byrå som spesialiserer seg på å designe sunne miljøer basert på menneskers opplevelser. Hennes fokus er å forbinde forskning med design. Anja Dirks er lidenskapelig opptatt av det fysiske interiøret i bygninger og prøver å knytte sammen forskning med interiørarkitektur.
Kunnskapsbasert design - hvordan lage et menneskeorientert design?
Når du gjennomfører en renovering eller nybygg, er det mange hensyn som må møtes og evalueres.
Det kontinuerlige samspillet mellom beboerne og innemiljøet påvirker måten vi jobber på og måten vi helbreder på, noe som betyr at behovet for optimale forhold som støtter pasientens bedring er kritisk.
Kunnskapsbasert design er en prosess hvor man tar beslutninger basert på pålitelig forskning når man designer og konstruerer fysiske miljøer, som optimaliserer omgivelsene for best mulig resultat. Den økende bevisstheten om hvordan det fysiske miljøet bidrar til vår velvære og helse har skapt et krav om mer menneskeorienterte design.[1]
Kan du forklare hvorfor firmaet ditt Studio id+ designer sunne miljøer basert på menneskers opplevelser?
“Noen baserer designet sitt på det fantastiske lyset som kommer fra gaten utenfor, og etterfølgende overbeviser seg selv om at bygninger skal sees på som mye mer enn bare et skall som består av kontorlokaler. Som interiørdesignere, arkitekter og konstruktører, bør vi se opplevelsen til innbyggerne som helhet før vi vurderer et prosjekt, ettersom arbeidsmiljøet bidrar til deres helse og velvære.
Rom er vårt mest forbrukte produkt. Våre designere innser det fulle potensialet i utformingen av et rom og hvordan de påvirker våre liv og velvære. Når vi designer skal vi ta hensyn til innbyggernes opplevelse, slik at elevene får en bedre opplevelse i skoleområdene og sårbare grupper på sykehuset kan stole på at områdene bidrar til en bedre helbredelsesprosess.
Utformingen av en ny bygning bør være i samsvar med den nyeste forskningen innen arbeidsformene, da eksisterende kunnskap gjør oss i stand til å designe sunnere, tryggere og bedre arbeidsmiljøer. Vår ambisjon er at våre design er testet.
Jeg husker et eksperiment med demens og interiørdesign. Et rom hadde et veldig fint interiørdesign med åtte stoler, men møblene og omgivelsene lignet typiske helsetjeneste lokaler. Det forvirret pasientene da de ikke kunne huske hvor de skulle sitte, ettersom det hele så likt ut. Så eksperimentet fokuserte på hvilken innvirkning en stol kan ha for å berolige mennesker med demens. Innbyggerne ble bedt om å ta med sin egen stol til fellesarealet. Resultatene var positive ettersom innbyggerne visste hvor de skulle sitte i rommet da de kunne kjenne igjen stolen og følte seg komfortable i omgivelsene.
Hos Studio id + tror vi på at et roms design fortsetter å utvikle seg og realiseringen av et rom ikke stopper, det fortsetter å være i live. Samspillet med beboerne er det vi kaller menneskelig erfaring, og det må være drivkraften bak hvert element og fremtidig utforming av rom. ”
Anja Dirks
I 2010 startet Anja Dirks byrået Studio id + med fokus på å koble sammen forskning og design i det fysiske interiøret i bygninger.
Etter en periode i ledelsen ved Professional Association of Dutch Interior Architects, hadde hun stillingen som styreleder for European Council of Interior Architects i fire år.
Innenfor sin rolle som prosjektleder for prosjektet 'Here Comes The Sun' for Atelier Rijksbouwmeester fra det statlige eiendomsselskapet, setter hun innovasjoner i designbransjen på kartet.