Slik er det å bo i støyende byer
Men la oss først starte med utfordringen, hvor den stammer fra og hvilken innvirkning den har. Å bli regelmessig utsatt for lyder over 80 dB er ingen sjeldenhet hvis du bor i en stor by. På dagtid kan Mumbai og London oppleve et gjennomsnittlig lydnivå på 105 dB, mens Tokyo og Chicago lett kan nå 95 dB. En spørreundersøkelse blant innbyggere i EU har vist at 80 % av respondentene mener at støy påvirker helsen deres, enten i noen eller i stor grad (Verdens helseorganisasjon, 2018). Trafikk, offentlige transportmidler, arbeidsplasser, maskiner, høy musikk og elektronisk utstyr kan påvirke folks trivsel enormt.
Faktisk er støyforurensning årsak til flere helseproblemer, deriblant stress, angst og hørselstap. Særlig kan stress medføre høyt blodtrykk og gi økt risiko for hjertesykdommer. Å bo i byen og være kontinuerlig omgitt av støy påvirker vår sosiale atferd og kan resultere i sosial isolasjon og negative følelser som sinne eller frustrasjon. Av alle disse grunnene er det viktig å være klar over støypåvirkningen og iverksette sikkerhetstiltak for hensiktsmessig støyreduksjon.
Når lyd blir støy
For å kunne håndtere støyforurensning er det viktig å være klar over ulike støynivåer som kan være skadelige for helsen og evnen til å konsentrere seg og arbeide. I tillegg til dB-nivåer må også varigheten og hyppigheten av eksponering for støy tas i betraktning. Det betyr at en lyd som først ikke oppfattes som for høy, likevel kan påvirke vår mentale og fysiske tilstand etter en viss tid.
Hva er farlige lydnivåer i dagliglivet, målt i desibel? Først må det nevnes at enkelte studier har vist at støy over 80 dB er årsak til aggressiv atferd og at 140 dB markerer den første fasen av fysisk smerte. En ambulansesirene avgir for eksempel 120 dB mens en ballong som sprekker, avgir 154 dB. En vekkerklokke, bytrafikk og også en hårføner betraktes imidlertid som moderat høye lyder med et gjennomsnitt på 90 dB.
Verdens helseorganisasjon
Environmental Noise Guidelines for the European Region (2018)