Aker Tech House er en ny storstue for innovasjon, miljø og teknologi som stod ferdig i 2023. Kontorbygget er en videreføring av Aker sine planer for Akerkvartalet på Fornebu. Med sine ca 30 000 kvadratmeter skal bygget huse det ledende internasjonale innovasjons- og teknologimiljøet som Aker nå bygger opp innen IT og fornybar energi. Teknologi og miljø preger Aker Tech House, fra byggestart og inn i fremtiden. Prosjektet er BREEAM Excellent- sertifisert. Byggherre er Aker Property Group, HENT har vært totalentreprenør og det svenske arkitektkontoret Wingårdhs har tegnet og formgitt prosjektet.

Bygget er designet for først og fremst å fungere som et fond for torget i Akerkvartalet. De eksisterende kontorbyggene danner fløybygg som sammen med Aker Tech House rammer inn torget fra tre sider. (Torget vil i fremtiden få T-banestasjon og bli et senter på nordre Fornebu.)

Nordfasaden på bygget er helt innglasset og med sine glaserte kanter er den ytterste sonen mot torget helt åpen, for utsikt og innsyn. Vi ønsket at aktiviteten i bygget skal være synlig og også aktivere torget, forteller Fredrik Lyth, Architect SAR/MSA i Wingårdhs.

Et bygg som signaliserer innovasjon, teknologi og miljø

Vi ønsket at Aker Tech House skulle ha litt mer attitude og reflektere de relativt unge ansatte som jobber i disse teknologiselskapene, enn de dagligdagse bygningene i Aker-kvartalet, sier Lyth. Ambisjonen har vært at Aker Tech House skal være åpent, innbydende, lekent og imøtekommende. Vårt ønske er at Aker Tech House skal føles dynamisk og både signalisere innovasjon og teknologi og samtidig være innbydende og ta hensyn til mennesker. Materialer som kalkstein, ulike metalloverflater, betong og gips, tepper og malte gipsvegger gir et rolig grått fundament der viktige bygningsdeler i tre som vinduspartier og taklamper, samt den gylne hovedtrappen og rikelig med planter gir varmere toner og bidrar til bærekraft for naturen og trivsel for menneskene.

Bærekraftige valg av materialer og farger

For å ha et langsiktig bærekraftig miljø i Aker Tech House er det dels gjennom våre materialvalg, at disse vil slites pent over tid, men også med våre fargevalg, som er valgt å være en rolig, lett og nøytral base, uten være hvit, forteller Sara Helder, Architect SIR/MSA, MFA i Wingårds. Fine trestolper og benker i vinduene gir varme. Dette er et miljø som vil vare over tid. Ikke trendy, ikke fargerikt. Fokus vil være den vakre utsikten over torget, havet og fjellene. Til dette kommer varme med det løse interiøret, som kan endre seg over tid og avhengig av hvilken leietaker som flytter inn (i fremtiden).

Aker Tech House har store åpne atrier hvor det er mye glass, harde overflater og høyt under taket som kan være en utfordring med tanke på det akustiske miljøet. Dette løste Wingårdhs ved å jobbe med akustiske løsninger som Rockfon Mono Acoustic i ulike fargenyanser fra hvitt til grått på overflatene som ikke var laget av glass. Balkonger med vegetasjon, trapper, og at vi vinklet ut de tette brystningene var også med på å bryte opp lyden, sier Fredrik Lyth. Det var viktig å imøtekomme de akustiske kravene til de sterkt glasserte atriene. Vi var interessert i følelsen av at disse ville oppleves som uterom med balkonger og trapper, og at det kom et naturlig lys ned fra himmelen. Det at vi gikk fra hvitt oppe i taket og ned til mellomgrå farge ved gulvet forsterker følelsen av et intenst naturlig lys ovenfra.

Inndelinger og funksjoner i åpne kontorlandskap

Byggets seks kontoretasjer har litt ulik planløsning tilpasset de ulike virksomhetenes måte å jobbe på. Dersom planløsningen generelt er et åpent kontorlandskap, er det viktig å jobbe med inndelinger og funksjoner som avgrenser og bryter opp de store arealene i mindre deler, som er med på å skape variasjon og ulike plasseringer. Del store arbeidsgrupper i mindre med romdeler, planter, bland med rausere sosiale soner, plasser møterom og fokusrom ute i landskapet, nedskaler og gjør arbeidsplassene finere og mer personlige. Som akustisk himling i kontorlandskapene ble Rockfon Color-all i fargen Mercury valgt.

Overflaten på Mercury er litt metallisk og skinnende, og vi synes den gir en Tech- følelse til konstruksjonen. Den er også mørkere og reflekterer mindre lys enn standard hvit løsning, noe som gir himlingen en behagelig tyngde. Det gir en viss ro til lokalene, sammenlignet med hvite himlinger. Vi er veldig fornøyde med resultatet og med Rockfons produkter og løsninger i Aker Tech House, avslutter Fredrik Lyth.

Oslo Bygginnredning AS har stått for montasjen av Rockfon sine himlingsprodukter.

Vårt ønske er at Aker Tech House skal føles dynamisk og både signalisere innovasjon og teknologi og samtidig være innbydende og ta hensyn til mennesker.

Fredrik Lyth

Architect SAR/MSA, Wingårdhs
Land:Oslo, Norge
Arkitekt:Wingårdhs
Entreprenør:HENT
Installatør:Oslo Bygginnredning
Fotograf:Erik Burås
Produkter:Rockfon Color-all®, Rockfon Mono® Acoustic
Kanter:A, TE Elegant Render
Dimensjoner:1200 x 600

Relaterte casestudier